Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Ahlsell & Smarta Fabriker ökar intresset för jobb i industrin

2019-10-09

Underhållsmässan den 10–13 mars 2020 på Svenska Mässan i Göteborg sätter stort fokus på kompetensförsörjning. Ahlsell Sverige är en av de största utställarna och även partner i projektet Smarta Fabriker som ska bredda intresset för att jobba inom industrin.

Den 10–13 mars är det återigen dags för Underhållsmässan som vartannat år fyller Svenska Mässan i Göteborg. Den kommande mässan sätter stort fokus på kompetensförsörjning. Målet är att öka dynamiken i mötet mellan utbildning och näringsliv. Det blir bland annat öppna seminarier som ska visa företagens behov och syfta till att öka rekryteringsbasen för industrin. En viktig del i satsningen är samarbetet med GTC, Göteborgs Tekniska College, kring projektet Smarta Fabriker, som nu utvecklas vidare.

Ahlsell stöttar ökad samverkan mellan skola och näringsliv

Ahlsell är en av de största utställarna på Underhållsmässan och deltar sedan flera år tillbaka i projektet Smarta Fabriker genom att bidra med olika komponenter och verktyg.

- Vi stöttar en ökad samverkan mellan skola och näringsliv. För Ahlsell är det oerhört viktigt att attrahera framtida medarbetare. Samarbetet med GTC och Smarta Fabriker är en del i det arbetet, säger Magnus Thulin, försäljningschef Industri Region Väst på Ahlsell.

Höga krav på utbildning och kompetens

Ahlsell levererar en mängd material till den tillverkande industrin som exempelvis komponenter till robotar och lines, belysning, smörjmedel, verktyg och skyddskläder. Det innebär att kraven på företagets säljare är höga när det kommer till utbildning och kompetens.

- Vi har ju även en rådgivande funktion: den tekniska utvecklingen går så snabbt idag, en del av våra kunder hinner inte riktigt med i svängarna. Då ska vi kunna guida dem i materialvalet, säger Magnus.

På bilden till vänster: Emma Plehinger och Einar Hallström, elever på Göteborgs Tekniska College. På bilden till höger: Magnus Thulin, försäljningschef Industri på Ahlsell, och Johan Bengtsson, projektledare för SmartaFabriker på Göteborgs Tekniska College.

Klara fördelar med att få in fler tjejer

Även om kompetensen på medarbetarna kommer först, oavsett kön och bakgrund, ser Magnus klara fördelar i att få in fler tjejer i verksamheten.

- Historiskt sett är vår bransch mansdominerad. Men vi arbetar aktivt med dessa frågor och könsfördelningen ser betydligt bättre ut idag. Vi vill vara ett modernt företag med både män och kvinnor, yngre och äldre, i någon form av mångfald där vi även kulturellt måste bredda oss.

Ahlsell måste gå i bräschen för förändringsarbetet

Ahlsell har täta kontakter med utländska företag och Magnus framhåller att det, rent affärsmässigt, finns klara fördelar i att ha medarbetare som behärskar olika språk och har insikt i kulturella skillnader.

- Vi har tre värdeord i bolaget: ansvar, öppenhet och enkelhet. Det innebär bland annat att vi, som marknadsledare, måste gå i bräschen för förändringsarbetet. Det handlar om våra kunder, våra relationer, så det kan vara avgörande.

Två nyutvecklade minifabriker visas på mässan. Dels en kollaborativ applikation med en robot som tillverkar en produkt, dels en processanläggning där besökarna kan reglera vattennivån.

- På mässan kommer vi att visa exempel på nya teknologier och smart maintenance. Studenter kommer att finnas på plats och visa upp hur det fungerar. Vi kommer också att ha scenaktiviteter, bland annat med inriktning att få tjejer intresserade av ny teknik och de många karriärmöjligheterna inom industrin, säger Johan Bengtsson, projektledare för Smarta Fabriker.

 

Underhållsmässan arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg den 10–13 mars 2020.

 

Mer läsning för dig intresserad av framtidens industri

Så skapar Ahlsell kompetens inom industriell digitalisering

Industri

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.